Nasi pradziadkowie dekorowali choinki pierniczkami, rajskimi jabłuszkami, w domu rozchodził się  charakterystyczny zapach igliwia. Nawiążmy do tradycji wykonywania „naturalnych” i „aromatycznych” ozdób.  

Intensywnie pachnące serduszko:

Do wykonania tego zadania potrzebne będą: tekturka, nożyczki, klej magic oraz z kuchni: ziarna kawy i cynamon mielony.

Możemy też zrobić bardziej złożony wariant. Wykorzystamy wówczas: laskę cynamonu, rajskie jabłuszko (może być sztuczne) lub lekko podsuszone plasterki pomarańczy, czy gwiazdkę anyżu; warto też uszykować drobniejsze ziarenka, które wprowadzą inną kolorystykę np. czerwoną ciecierzycę, nasionka słonecznika, poza tym także pasować będzie malutka gałązka igliwia.  W  przypadku chęci przytwierdzenia większych elementów zastosować należy klej na gorąco.

Krok 1. Wycinamy kształt serca. Robimy maleńką dziurkę (jeśli planujemy później zawiesić pracę np. na choinkę). Zaplanujcie sobie jedną stronę bardziej „płaską”, a drugą bardziej wypukłą.

Krok 2. Nanosimy klej typu „magic” i przykładamy ziarenka wg swojego pomysłu, posypujemy cynamonem. Należy odczekać chwilę, aby klej dobrze połączył ziarenka z tekturą.

Krok 3. Na odwrotnej stronie powtarzamy ten sam wzór albo tworzymy bardziej skomplikowany wariant (pół tekturki zostawmy na większe elementy). Można wspomóc się patyczkiem, aby precyzyjniej „sterować” drobnymi ziarenkami. Czekamy, aż klej zadziała (parę minut). Na pozostawionym bez ziarenek kawałku tektury przytwierdzamy większe elementy: laskę cynamonu, gałązkę i jabłuszko – klejem na gorąco. Uwaga! Stosujemy ten klej bardzo ostrożnie. Pierwsze  sekundy należy odczekać, aby się nie oparzyć, potem dopiero ewentualnie przyciskamy przyklejaną rzecz, proponuję używać do tego patyczka.

Krok 4. Sprawdzamy, czy wszystkie elementy są dobrze przyklejone. Podnosimy pracę lekko nią poruszając. Jeśli któryś element odpadł, dopracowujemy szczegóły – przyklejamy ponownie wybrane ziarenka. Możemy tez dodać klej w puste miejsca i dosypać cynamonu, czyli nanieść „więcej zapachów” patyczkiem.  

Krok 5. Aby móc powiesić ozdobę, przeciągamy (przez wcześniej przygotowaną dziurkę)  nitkę, sznurek albo drucik kreatywny.  

Renifer z cynamonu

Kompletujemy potrzebny zestaw rzeczy:

3 laski cynamonu, 2 ruchome oczka, 1 czerwony pomponik (lub np. guziczek, kłębek wełny). Opcjonalnie*: 3 patyczki,  2 wycięte z tekturki kółeczka białe, pisak do malowania źrenic i 1 kółeczko czerwone, można też tak utworzyć nosek.

Przymocuj elementy według wzoru (spójrz na zdjęcie). Do tego celu użyj sznurka lub kleju na gorąco, jeśli towarzyszy Tobie w pracy osoba dorosła.

Cynamon może być też podstawą do wykonania mini-choinki. Będzie głównym elementem takiej konstrukcji, pniem. Wówczas gałązkami mogą stać się np. z wstążeczki, wystarczy je zawiązać na kokardki. Tutaj znajdziecie podobny pomysł na choinki z cynamonu. Zamiast sztucznych gałązek, polecam użyć naturalne.

Dekoracja z pomarańczy

Potrzebujemy: pomarańczę i goździki.

Nakłuwając goździkami owoc tworzymy wzór (np. gwiazdkę, dowolny zygzak). Gotowe! Jeśli chcecie, aby powstał „świecznik”, wówczas pod opieką osoby dorosłej, można odciąć niewielki kawałek skórki i wydobyć łyżeczką równie niewielką cząstkę miąższu – zrobicie w ten sposób miejsce na umieszczenie małej świeczki.

Życzę przyjemnej pracy! Pani Agata.